Aanrader van de week

De aanraders van onze medewerkers en vrijwilligers.
Elke week een boek, film, dvd, ... in de kijker.

18 september 2020 - Uit de oude doos: Aanrader van Miet: Treme, een Amerikaanse televisieserie

Deze televisieserie start in 2005 in New Orleans, ongeveer drie maanden na de doortocht van de orkaan Katrina. Totale chaos heerst in de stad, die toch al met veel moeilijkheden te kampen heeft. Vele inwoners hebben de stad verlaten. Gezinnen zijn uit elkaar gehaald. Velen zijn overleden en wie terugkeert, overleeft eerder dan te leven. Elektriciteit-, gas- en watervoorzieningen zijn onbetrouwbaar. Bovendien weigeren zowel de verzekeringsmaatschappijen als de overheid vergoedingen uit te betalen om de huizen te herstellen. De misdaad tiert welig en projectontwikkelaars zijn inhalig om gronden en woningen in te palmen. 

Deze reeks telt vier seizoenen, telkens opnieuw nodigt een aflevering uit om de volgende te bekijken. Heel belangrijk is ook de muziekscene in New Orleans: geregeld word je dus vergast op een song van een bekend muzikant zoals Elvis Costello of John Hyatt. Nieuw voor mij was de cultus van de Afrikaanse indianen, waarover ik zeker nog meer wil te weten komen. Fijn geacteerd, en met andere thema's dan de doordeweekse hollywoodseries, vind ik dit een uiterst geslaagde reeks.

 

  
Via de volgende link vind je meer informatie over de DVD-reeks op de catalogus van onze bib: 'Treme'.

 

 

 

11 september 2020  - Aanrader van Mara: De summoner-serie, een trilogie van Taran Matharu

Spanning, avontuur, magie en niet te vergeten demonen. Wat wil je nog meer? Je vindt het allemaal terug in de summoner reeks. Een trilogie van auteur Taran Matharu die zich afspeelt in Hominum. De vijftienjarige smidsleerling Fletcher ontdekt per toeval dat hij een summoner is. Hij kan demonen oproepen. Wanneer hij moet vluchten uit zijn dorp komen Fletcher en de demon Ignatius terecht op de Vocans Academie. Daar worden leerlingsummoners getraind in het gebruik van hun magische gaven, om deze in te kunnen zetten in de oorlog tegen de vijandelijke orks.  Tegelijk zijn er ook spanningen in Hominum tussen mensen, dwergen en elfen, maar ook tussen mensen onderling. De edelen in de academie voelen zich verheven boven het ‘gepeupel’ wat de nodige commotie en intriges oplevert.

summoner

Samen met zijn vrienden en medestrijders, de dwerg Othello en de elf Sylva, raakt Fletcher verzeild in een gevaarlijk machtsspel, dat een hoogtepunt bereikt als er aan het eind van het eerste jaar moet worden gestreden om een machtige positie in de Raad van de Koning. Het is aan de drie vrienden te bewijzen aan Hominum dat de verschillende rassen elkaar kunnen vertrouwen en zij aan zij kunnen vechten tegen de gemeenschappelijke vijand: de orks.

De boeken zijn echte pageturners en ook de cover nodigt uit om te lezen.  Summoner serie = Harry Potter meets Pokémon!

 


Via de volgende link vind je meer informatie over deze reeks op de catalogus van onze bib: 'Summoner'.  

Er zijn 3 boeken in de summoner-trilogie: 1 - De nieuweling, 2 - De edele3 - De strijdmagiër.

 

 

 

4 september 2020 - Aanrader van Vicky: Post voor mevrouw Bromley, een roman van Stefan Brijs

post

 

‘Ik weet niet of je het al hebt gehoord, maar ons land heeft dringend helden nodig. Echte helden.’

‘Post voor mevrouw Bromley’ begint in augustus, 1914. In Londen melden duizenden jongemannen zich aan om te gaan vechten tegen de Duitsers. Martin Bromley, zeventien en nog te jong voor het leger, probeert zijn beste vriend John Patterson te overhalen om samen in dienst te gaan, maar die wil zijn droom om te gaan studeren niet opgeven. Uiteindelijk slaagt Martin er met een list toch in om naar het front te vertrekken en blijft John achter in de stad. Dit wordt niet door iedereen in dank afgenomen. Uiteindelijk komt John toch in het oorlogsgeweld terecht.

Door de oorlog gaan 2 hartsvrienden onverwacht elk hun eigen, tegengestelde richting uit. Toch laten ze elkaar niet echt los.

Meeslepend geschreven, leest zeer vlot, maar af en toe moet je het toch even opzij leggen en laten bezinken.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'Post voor mevrouw Bromley'.

 

 

 

28 augustus 2020  -  Uit de oude doos: Aanrader van Georgette: Een heel leven, roman van Robert Seethaler

Een heel leven in zo'n 150 pagina’s beschrijven, dat moet je kunnen. Seethaler doet dit op meesterlijke wijze. Het boek vertelt het leven van Andreas Egger, een boerenknecht die kreupel geslagen wordt door zijn baas, de boer Kranzstocker. Egger worstelt zich los uit de greep van zijn tiran. Hij neemt een baan bij een firma van kabelbanen, de eerste kabelbaan die als eerste in de omgeving wordt aangelegd. Hij wordt verliefd op Marie. Het geluk is van korte duur, want er gebeurt een tragisch ongeluk en ze sterft. Ze was zijn eerste en enige liefde. Dan breekt de oorlog uit. Hij overleeft een Russisch gevangenkamp. Na jaren komt hij terug naar zijn bergdorp waar veel veranderd is. Het is een eenvoudig verhaal, maar met zoveel kracht geschreven dat het blijft ontroeren en je helemaal in de ban houdt. Dus zeker een aanrader! Die Literarische Welt schrijft: "Elk woord, elke zin – staat precies daar waar het hoort. Het fijnzinnige elegante lied van een vol mensenleven."

heel

Via de volgende link vind je meer informatie over deze roman op de catalogus van onze bib: 'Een heel leven'.

 

 

 

21 augustus 2020 - Aanrader van Tine: In hechtenis, een thriller van Nicci French

Tabitha Hardy bevindt zich tot haar eigen verbazing in de gevangenis, beschuldigd van de moord op haar buurman Stuart Rees. Haar probleem: zij heeft grote lacunes in haar geheugen, maar ze is er van overtuigd dat een moord wel in haar geest gebrand zou staan. Haar advocate raadt Tabitha aan om schuldig te pleiten gezien het bewijsmateriaal, maar het druist tegen haar principes in om iets te bekennen waar ze grote twijfels over heeft. Ze besluit, tot verbijstering en ergernis van de bevoegde instanties, om haar verdediging zelf te voeren in de rechtbank. Naast allerlei juridische en administratieve problemen moet zij proberen de dag van de moord te reconstrueren. Vermits zij in hechtenis is genomen, besluit ze de betrokken personen per brief te contacteren en ze te verzoeken haar in de gevangenis op te zoeken. Aldus kan ze zich een duidelijker beeld van de bewuste dag vormen.

french

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het aantal gecontacteerde personen is beperkt: op die bewuste dag was de enige weg uit het dorp versperd en registreerde de camera boven de dorpswinkel iedereen. Het gehele dorp is unaniem van mening dat Tabitha de moord heeft gepleegd omdat het bewijsmateriaal in haar richting wijst, maar vooral omdat ze een buitenbeentje is en haar sociale capaciteiten te wensen over laten. Deze denkpiste komt hen heel goed uit want anders moet de moordenaar in hun midden gezocht worden en dat is volgens hen toch onmogelijk…

Nicci Gerard en Sean French, bekend als Nicci French, zijn er weer in geslaagd om een psycho-thriller met originele invalshoek af te leveren. Typisch voor hen is de inkijk in de psyche van het hoofdpersonage. Tabitha heeft een medische voorgeschiedenis van depressie en psychose, en de behandeling ervan beïnvloedt haar denkpatroon. Bovendien heeft ze het enorm moeilijk om sociaal te functioneren en te communiceren, wat haar interactie met de wereld rondom haar bemoeilijkt: zie onder andere de scènes in de rechtszaal en de conflictsituaties in de gevangenis. De opbouw van het verhaal verloopt langzaam, wat voor sommigen een hinderpaal vormt om verder te lezen. Het gedeelte in de rechtszaal echter doet de spanning stijgen en neemt een verrassende wending.

Tip voor hen die meer willen lezen van dit beroemde schrijversduo: De Frieda Klein serie, die volgens mij een extra ster verdient.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'In hechtenis'.

 

 

 

14 augustus 2020 - Aanrader van Annette: Repower, een boek van Claudia Van Avermaet

 

Repower is een aanrader voor mensen die tegen (over)vermoeidheid of een burn-out aanzitten, een stressperiode doormaken, of hun energiepeil willen verhogen en lichaam in balans willen brengen. Maar ook voor mensen die hun leefstijl willen verbeteren door voeding, ademhaling en beweging aan te pakken.

repower

Toen Claudia zelf een aantal jaren geleden een burn-out kreeg en daar moeilijk van herstelde besloot ze een opleiding te volgen tot natuurvoedingsdeskundige. De kennis die ze daar op deed paste ze toe in haar eigen leven waardoor ze volledig herstelde. Het eerste boek dat zij rond dit thema schreef, getiteld Power, gaat over deze herstelperiode. In de boeken die erna verschenen geeft ze telkens tips om je energiepeil en gezondheid te verbeteren. In het 6de boek Repower heeft ze alles samengebracht in een 7 wekenplan, om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling, opbouw, herstel en geluk.

 

Hoewel het soms wat ingewikkelde materie is legt Van Avermaet alles helder uit, en alle informatie en oefeningen zijn goed onderbouwd. Het stappenplan zorgt voor een goede structuur waardoor het voor iedereen haalbaar is.

De recepten in het boek zijn een goede aanvulling en de meeste zijn ook makkelijk te maken. Het boek is trouwens geïllustreerd met veel sfeerfoto’s, wat je zin doet krijgen om aan eraan te beginnen!

 Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Repower'.


 

 

7 augustus 2020 - Aanrader van Lien: Hoge Omens, een boek van Terry Pratchett en Neil Gaiman

De engel Aziraphale en de demon Crowley lopen al meer dan 6,000 jaar rond op aarde. Ze zijn er al bij sinds Adam en Eva van de appel proefden. Sterker nog; het was Crowley die zich voordeed als serpent, en Aziraphale die het koppel zijn vlammende zwaard gaf, om zich toch een beetje te kunnen verdedigen buiten de tuin van Eden. Telkens Crowley iemand verleidt tot het slechte, weet Aziraphale iemand tot het goede te bekeren. Na een aantal eeuwen komen de engel en de demon er achter dat ze hierdoor in een impasse zitten. Dus komen ze tot een overeenkomst: als ze toevallig dezelfde kant op moeten, waarom zou één van beiden niet al het werk doen, dan kan de ander een dagje vrij nemen. Dus bekeren én verleiden ze een allebei een beetje, en in de tijd die ze daarmee uitsparen, gaan ze eens goed gaan eten. Hun luxeleventje wordt echter onderbroken door de komst van de Antichrist, een baby, die, wanneer hij 11 wordt, het begin van de Apocalyps zal inluiden. Gezien er nog te veel restaurantjes zijn die ze nog niet hebben geprobeerd, proberen de engel en de demon om hem te stoppen. Zullen ze er in slagen om de Apocalyps nog af te wenden, en daarmee ook al diens toebehoren zoals een hellehond die Hond wordt genoemd, De Vier Ruiters– in dit geval Acht Motards- van de Apocalyps, een heks en een paar heksenjagers, en een groepje alwetende elfjarigen?

Goodomens

Het boek is een parodie op einde van de wereld- voorspellingen, de film The Omen, Nostradamusboeken, horoscopen en new age-overtuigingen. Het neemt religie op de korrel, op zo’n fijne manier dat je je op het einde wel afvraagt of alles inderdaad vast ligt in een Groot Plan, en wie dat plan nog bijhoudt. Een heel amusant boek, dat ik graag gelezen heb. Bovendien is het boek nu verfilmd als serie en kan je het ook op DVD bekijken.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Hoge omens'. En dit is de DVD: 'Good omens'.

 

 

 

31 juli 2020 - Aanrader van Tine: Hex, een thriller en e-boek van Thomas Olde Heuvelt

Het verhaal speelt zich af in het Gelderse dorpje Beek (Nederland), dat al honderden jaren in de ban is van de Wylerheks. Deze heks, met dichtgenaaide ogen en mond, "terroriseert" de inwoners van Beek en bepaalt aldus het leven in het dorp. Haar aanwezigheid is echter een goed bewaard geheim; de dorpsbewoners slaan de heks - die overal opduikt - dag en nacht gade via camera's en computers (het HEX-systeem) en zorgen er voor dat de buitenwereld haar niet te zien krijgt. Kandidaat-inwoners worden met alle mogelijke middelen ontmoedigd om zich in Beek te vestigen want je kan die plek nooit verlaten vanwege de vloek van de Wylerheks. Mensen die het toch proberen, sterven na een paar weken op mysterieuze wijze.

hex

Eén van de hoofdpersonages is Stefan De Graaf, die met zijn vrouw en twee zoons in het dorp woont. Wanneer zijn oudste zoon samen met een aantal van zijn vrienden tegen de restricties van hun leven in opstand komt en het bestaan van de heks probeert te onthullen, ontketent hij een kettingreactie van nefaste gevolgen. In het dorp valt het onderscheid tussen goed en kwaad weg en het dunne laagje beschaving van de inwoners brokkelt langzaam maar zeker af...

Een aanrader voor iedereen die van spannende griezelboeken houdt. Dit horrorverhaal is veel donkerder van inhoud dan de klassieke horrorverhalen (Stephen King, Dean Koontz...), verwacht dus geen happy end...

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek (en e-boek) op de catalogus van onze bib: 'Hex' en 'Hex: e-boek'. 

 

 

 

 

24 juli 2020 - Aanrader van Mara: Een zomer in Venetië door Wlodzimierz Odojewski

Marek kan bijna niet wachten om op vakantie te gaan naar Venetië. Hoewel hij pas negen is, weet hij alles over de stad, want iedereen in zijn familie heeft Venetië bezocht en komt thuis met de mooiste verhalen.

1939: eindelijk is het Mareks beurt om de duiven op het San Marcoplein te voeren en te dobberen op de kanalen. Helaas, Polen 1939 is niet de zomer van Mareks grote reis, maar een zomer van oorlog. Teleurgesteld wordt hij naar zijn tante Weronika op het platteland gestuurd. Marek weet niet wat er aan de hand is, maar voelt de dreiging, hoewel de volwassenen hun lippen stijf op elkaar houden. Verdrietig verblijft hij in tantes landhuis, totdat er op een dag een plas water uit de keldervloer opborrelt. De plas wordt groter en groter en voordat iedereen het beseft staat de kelder onder water. Zijn lievelingstante Barbara laat stoelen en tafels aanrukken, lampionnen ophangen,… en de familie maakt een reis naar...Venetië. Terwijl de dreiging van de oorlog voelbaar is, komt in de kelder een wereld van fantasie en geluk tot stand.

 

zomer

Odojewski’s novelle is een ode aan de verbeelding. In deze tijden waarin social distancing en afwachten een tweede natuur is geworden, kan de kracht van verbeelding veel goed maken. Sommige vakanties zijn misschien gecanceled, lang naar uitgekeken trips gaan niet door, maar volgens Odojewski kan je altijd reizen, zolang je maar genoeg verbeeldingskracht hebt en een ondergelopen kelder.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van de bib: 'Een zomer in Venetië'.  

 

 

 

17 juli 2020 - Uit de oude doos: Aanrader van Sanne: The Wire, een reeks van David Simon

The Wire is mijn persoonlijke favoriete serie. Het speelt zich af in de Amerikaanse havenstad Baltimore. De stad kampt met veel problemen: drugshandel, racisme, corruptie, geweld... Ook door kenners wordt deze HBO-serie gezien als één van de beste reeksen ooit.

wire

De serie heeft alles in zich wat ik vaak mis in andere reeksen, zeker bij de recentere programma's. Het is zeer realistisch, zonder ooit saai te worden. Baltimore kwam een tijd geleden nog in het nieuws omwille van rellen. Niet elke aflevering eindigt op een cliffhanger, maar toch ben je benieuwd om verder te kijken. Het voordeel is vooral dat je niet geneigd bent om veel afleveringen na elkaar te bekijken zonder stoppen.

Er zijn verschillende seizoenen uitgekomen van de reeks, waarin telkens een ander deel wordt belicht: de drugsbendes, de scholen, de journalistiek, ... Zo blijft het boeiend om te volgen. De verhaallijn verloopt aan een rustig tempo. Er zijn veel verschillende personages, die je allemaal leert kennen.

Via de volgende link vind je meer informatie over deze reeks op de catalogus van onze bib: 'The Wire'.

 

 

 

10 juli 2020 - Aanrader van Vicky: Van de hemel in de hel, een misdaadroman van Jo Claes

 

Jo Claes is niet meer weg te denken uit de Belgische misdaadliteratuur. Hoofdinspecteur Thomas Berg is het hoofdpersonage in deze reeks. Hij lost al 15 boeken lang de gruwelijkste misdaden op in Leuven.  

Dit boek begint uitzonderlijk niet in Leuven, maar in Verona, waar Berg op vakantie is. Hij leert daar 2 vrouwen kennen waarvan er één al dagen tevergeefs haar man probeert te bereiken die thuis gebleven is in Leuven. Thomas neemt contact op met zijn team om uit te zoeken wat er met hem aan de hand is.  Ondertussen wordt in een containerpark in Leuven een gruwelijk verminkt lijk gevonden. Omwille van de zware verminking is de politie niet onmiddellijk in staat om het lichaam te identificeren.  Is dit de echtgenoot? Of is het een volledig andere zaak?  Berg wordt geconfronteerd met een van de moeilijkste zaken uit zijn carrière. Alle sporen lopen dood. Tot hij uiteindelijk ontdekt welke reden er achter de gruwelijke verminking zit. De waarheid is zo verbijsterend dat niemand hem eerst wil geloven.

De boeken van Jo Claes lezen vlot, zijn spannend en zetten je dikwijls op het verkeerde been. De boeken hoeven niet op volgorde gelezen te worden want elk boek is een verhaal op zich, maar ik vind dit wel aangenamer omdat het je toch een beter chronologisch inzicht geeft in het privéleven van de hoofdpersonages. Ideale vakantielectuur, want 15 boeken, daar ben je wel een tijdje zoet mee.

https://media.standaardboekhandel.be/-/media/mdm/product/9789089248107/frontImagesLink.img?rev=3009856083&w=525&hash=72B090F0A5730EC8E13E62F04EA3E98F

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Van de hemel in de hel'.

 

 

 

3 juli 2020 - Aanrader van Ann: Republiek van Licht, een verhaal van Andrés Barba

 

Uit het niets verschijnen 32 kinderen in San Cristóbal, een kleine stad in de tropen, gelegen tussen de jungle en een rivier. Niemand weet wie deze kinderen zijn en ze spreken een onbegrijpelijke taal. Ze hebben honger, zijn gewelddadig en hebben een ontregelend effect op de bewoners van het stadje. Wanneer vervolgens twee volwassenen worden neergestoken in een supermarkt, neemt de angst hand over hand toe.

Meer hoefde ik niet te weten, dit boek trok me enorm aan en ik las het in één ruk uit. Het erg vreemde verhaal is dan ook zeer verfijnd en vloeiend geschreven, met sterke poëtische beelden. De ik-figuur blikt terug op de tijd waarin hij met zijn gezin in San Cristóbal woonde, een stadje aan de rand van een vijandige jungle, gekenmerkt door felle hitte, harde kleuren, en rauwe armoede. Hij werkt er voor de dienst Sociale Zaken en wordt na een tijd geconfronteerd met een bende kinderen die het stadje terroriseert.

rep

Andrés Barba schildert een bijzonder dubbelzinnige maatschappij af: de botsing tussen de denkwereld van kinderen en de houding van volwassenen tegenover hen. Dit horror-verhaal toont hoe sommige kinderen zichzelf kunnen organiseren, met eigen codes en regels, waarin ook wreedheid past.  Er gebeurt ontzettend veel in deze compacte roman, hij bleef nog wel even nazinderen. En dat maakt me razend benieuwd naar zijn nieuwe roman "Kleine handen".

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Republiek van licht'.

 

 

 

26 juni 2020 - Aanrader van Tine: De denkbeeldige vriend, een thriller van Stephen Chbosky

 

Karen Reese en haar zevenjarige zoon Christopher vestigen zich in Mill Grove, Pennsylvania, een klein dorpje in the middle of nowhere met slechts één weg naar de bewoonde wereld.  Na de dood van haar echtgenoot heeft Karen mislukte relaties achter de rug en thans is ze op de vlucht voor haar gewelddadige vriend in een poging zichzelf en haar zoon te beschermen.  Ze vindt werk en Christopher gaat naar de plaatselijke school maar aangezien hij leerproblemen (dyslexie) heeft en maar moeilijk vrienden maakt, wordt hij zeer vlug het ideale slachtoffer van de plaatselijke pesters.

Op een dag verdwijnt hij spoorloos, om na zes dagen ogenschijnlijk ongedeerd weer op te duiken.  Dit doet de dorpsgemeenschap denken aan de verdwijning van een jongentje, David Olsen, jaren geleden.  David is, in tegenstelling tot Christopher, nooit meer teruggekomen.  Christopher is echter als een andere persoon teruggekeerd.  Hij heeft kennis gemaakt met de ‘andere’ wereld waarin zijn denkbeeldige vriend en de ‘sissende dame’ de hoofdrol spelen.  Reeds op jonge leeftijd getraumatiseerd door familiale gebeurtenissen, wordt hij nu de spilfiguur in de strijd tussen goed en kwaad.  Hij wordt geconfronteerd met irreële problemen en er wordt hem een ultimatum gesteld waar het leven van de dorpsgemeenschap van afhangt. 

denk

Deze thriller (met maar liefst 779 bladzijden!) ligt in de traditie van auteurs zoals Stephen King.  Het is een werk waarin zowel bovennatuurlijke aspecten als horror is verwerkt.  Heden, verleden, dagboekfragmenten, interacties met ‘de andere wereld’ en persoonlijke gedachten wisselen elkaar in sneltempo af.  Het is knap geschreven en brengt je van het ene spanningsveld naar het andere waardoor je vergeet hoeveel bladzijden dit boek telt.  Een aanrader voor degenen die bij het lezen in “een andere wereld” vertoeven. 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Denkbeeldige vriend'. 

 

 

 

19 juni 2020 - Aanrader van Lien: De wereld van de Hobbits, een boek van David Day 

Dit boekje, voorzien van kleurrijke potloodtekeningen, geeft interessante informatie over de ontstaansgeschiedenis van Tolkiens Hobbits, hun Gouw, hun voorouders, rituelen en woonplaatsen.  Er wordt zelfs uitgelegd waarom Hobbits en ringen zo tot elkaar zijn aangetrokken, en we zien de plattegrond van een hobbithol tot in detail uitgetekend.  Tolkien trok parallellen met de echte geschiedenis om zijn fantasygeschiedenis te schrijven.  Zo werd Engeland bijvoorbeeld gesticht door Hengist (=hengst) en Horsa (=paard), twee broers.  In Tolkiens wereld werd de Gouw gesticht door Marco (=paard) en Blanco (=wit paard).  En wist je dat er eigenlijk drie soorten Hobbits bestaan?  Ze worden onderverdeeld in Bruivels (klein, snel, dwergachtig), Vavels (slank, speels, elfachtig) en Stoerders (groot, sterk, mensachtig).  Net zoals er vroeger in Engeland de Angelen, de Saksen en de Juten waren.  Het is aan ons om te raden tot welke soort Bilbo, Frodo, Sam, Merijn en Pepijn behoren, al kan je het makkelijk weten als je de beschrijvingen leest. 

hobbits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek licht vooral de taalmopjes en woordspelletjes toe die Tolkien toepast in zijn benamingen.  Hij baseert zich daarbij op de echte linguïstiek.  Wist je bijvoorbeeld dat alle namen van Tolkiens dwergen uit de “Dvergatal” komen?  Dat is een lijst met dwergennamen die voorkomt in de IJslandse Edda-epos.  En wist je dat de vader van Bilbo, Bungo Balings van Bag End, letterlijk vertaald “meneer Zak Zak van de Zakkenhoek” is?  Een Bungo is een geldbuidel, een Balings is een zak, en een Bag End is een doodlopend straatje, of letterlijk: de Zakkenhoek.  En zo stopte Tolkien een groot aantal taalmopjes in zijn fantastische epos.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: De wereld van de Hobbits.  

 

 

 

12 juni 2020 - Aanrader van Annette: Finse dagen, een roman van Herman Koch

 

De nieuwe roman van Herman Koch wordt gepresenteerd als een roman, maar is eigenlijk een soort van parodie op het autobiografische genre. Daarbij laat hij niet on­vermeld dat hij van het verhaal fictie heeft gemaakt op momenten waar hem dat beter uitkwam.

Hij beschrijft enerzijds zijn jeugd in Amsterdam en anderzijds de periode die hij in Finland doorbracht op zijn negentiende.

Nadat de moeder van Koch overlijdt komt hij als 17-jarige op school meer en meer in de problemen. De band met zijn vader is dan al verzuurd omdat die al een nieuwe vriendin had voordat zijn moeder ziek werd. Om te beslissen wat hij wil gaan studeren trekt de jonge Herman voor een half jaar naar Finland om te werken op een boerderij en in de houtzagerij. De daar hevig opvlammende liefde voor Anna wordt een ijkpunt in zijn leven, ondanks de extreem korte duur: drie dagen.

Koch speelt in deze roman een spel met feit en fictie. Hij benadrukt zijn eigen eerlijkheid, maar je hebt ook af en toe de indruk dat Koch je een rad voor ogen draait. En soms geeft hij dan weer hints over het fictieve karakter van deze roman.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: Finse Dagen 

 

Finse dagen door Herman Koch (Boek) - Managementboek.nl

 

 

5 juni 2020 - Aanraders in het thema van het coronavirus

 

  • De Pest van Camus :

Er is geen beter moment om de klassieke epidemieroman van de Franse Nobelprijswinnaar te lezen.  Camus beschrijft de geleidelijke verovering van de Algerijnse stad Oran door de pestepidemie. Als eindelijk, na bijna een jaar, hulp komt vanuit Parijs, loopt het aantal doden terug en wordt de quarantaine opgeheven.  Vooral de evolutie van de menselijke reacties bij de verspreiding van de ziekte is herkenbaar: van aanvankelijke onverschilligheid, over ontkenning naar wanhopige bestrijding en ten slotte berusting. En er zijn nog meer overeenkomsten met de coronacrisis: de vele doden, de zoektocht naar de oorzaak van de uitbraak en naar een vaccin, de meningsverschillen van de artsen, het bijhouden en verkondigen van de aantallen doden, de isolatie en quarantaine, de verveling en het gedwongen gescheiden zijn van familie en geliefden.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: De Pest .

depest
  • De beproeving van Stephen King :

In coronatijden lijkt deze thriller van King toepasselijker dan ooit. Ook in dit boek breekt een virus uit, dat King vergelijkt met een kettingbrief om de besmettelijkheid ervan duidelijk te maken. De auteur waarschuwde onlangs wel dat Covid-19 veel minder dodelijk is dan de ‘Supergriep’ uit zijn boek, waaraan vrijwel de volledige wereldbevolking bezweek.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: De beproeving .

debeproeving
  • De stad der blinden van Saramago :

Ook in het magistrale ‘De stad der blinden’ woedt een virus. Iedereen die besmet geraakt met de verzonnen ‘witte ziekte’ wordt blind en moet in quarantaine. Ook hier is sprake van een beklemmend verloop van de crisis ; wat begint als een lokaal probleem mondt al snel uit in een epidemie die de rest van de wereld overspoelt. En het is moeilijk om de besmettingen onder controle te krijgen door de onmiddellijke blindheid van de slachtoffers. Nog een link met de huidige coronacrisis is dat ook in dit boek de mensen beginnen hamsteren, maar dan wel op een gewelddadiger manier dan wij nu kennen.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: De stad der blinden

stad
  • Inferno van Dan Brown :

In dit spannend boek van Brown moet het personage Langdon een race tegen de klok ondernemen om de verspreiding van een verschrikkelijk virus tegen te gaan. Ook dit virus zou bij uitbraak de hele wereldbevolking kunnen besmetten.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: Inferno .

inferno

 

28 februari 2020 - Aanrader: Bakhita, van slavernij naar vrijheid, roman van Véronique Olmi

Bakhita : van slavernij naar vrijheid

Bakhita, "Geluksvogeltje', kreeg haar naam van de slavenhandelaren die haar op zevenjarige leeftijd uit een dorp in Darfoer ontvoerden. Haar echte naam weet ze niet meer. Ze wordt mishandeld, vernederd, verkracht en verschillende keren doorverkocht.

Op haar dertiende wordt ze gekocht door de Italiaanse consul en later neemt hij haar mee naar Italië, waar haar zwarte huidskleur de mensen soms afschrikt. In Italië komt ze in aanraking met het katholieke geloof. Ze wordt vrij verklaard op haar twintigste en het jaar nadien gedoopt. Bakhita treedt in het klooster als 24-jarige en is daarmee de eerste zwarte non in Italië. Ze overleeft twee wereldoorlogen, de opkomst van het fascisme en is als kloosterlinge vooral begaan met arme en verwaarloosde (wees)kinderen.

In 2000 wordt ze heilig verklaard.

 

Bakhita is een biografische roman over de levensloop van een uitzonderlijke vrouw: van kindslaaf tot non. Véronique Olmi beschrijft op indrukwekkende manier het lot van Bakhita, de vele martelingen die ze heeft moeten ondergaan, en de kracht die ze altijd is blijven putten uit de herinneringen aan haar vroege jeugd.

Het resultaat is een adembenemende mooie biografische roman.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Bakhita'. 

 

21 februari 2020 - Aanrader van Mara: Kleuren, een tentoonstelling over kleur & kunst.  Een prentenboek van Ted van Lieshout

 

kleuren.jpg

 

De maand maart is bijna in zicht en dan is het jeugdboekenmaand!  Eén van de tofste maanden van het jaar in de bib.  De Jeugdboekenmaand is een campagne voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand wil Iedereen Leest aandacht vragen voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken, aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod. Elk jaar staat er een ander thema centraal. Dit jaar is het kunst.

Een echte aanrader is Kleuren van Ted van Lieshout.

"Wat is wit?"  "Wat is zwart?"  "Wat is licht?"  "Wat is kleur?"

Op die vragen vind je een antwoord in dit boek. Niet enkel kleuren komen aan bod. Ted van Lieshout linkt de kleuren aan schilderijen, zodat je ook meer te weten komt over kunst. Hij legt ook uit hoe we kleuren zien, waar ze vandaan komen. Het is echter geen saaie materie, integendeel.  Van Lieshout is een boeiende verteller. Het boek lees je in één ruk uit. Er is zoveel te zien en te ontdekken in dit boek! Dit is niet alleen een leesboek, maar vooral ook een kijkboek. Een levendig boek. Een belangrijke verdienste van de auteur is dat hij je laat nadenken over dingen waar je nooit bij stil staat.

“Wat is niets? Is het wit, als een leeg vel papier? Of is het zwart, als een leegte of diepte waarvan je het einde niet kunt zien? Dat laatste misschien dan toch. Maar ja, als je een zwarte jurk draagt, draag je niet níets!”

Een boek waarvan je instant vrolijk wordt. Daarvoor hoef je enkel maar naar de kaft te kijken!

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Kleuren'. 

Meer informatie over de jeugdboekenmaand vind je hier.

 

 

 

 

14 februari 2020 - Aanrader van Patricia: In het reine, een roman van Agnès Martin-Lugand

 

Reine, het hoofdpersonage, is een alleenstaande moeder en woont in Rouen met haar 17-jarige puberzoon Noë, die zij nooit verteld heeft wie zijn vader is.  Zij heeft, samen met een vriend, Paul, een succesvol communicatiebureau opgezet. Wanneer Paul haar vraagt om zich bezig te houden met de publiciteitscampagne van een import- en exportbedrijf van koffie en thee in Saint-Malo, blijkt één van de opdrachtgevers, Nicolas, de verzwegen vader te zijn van Noë. Reine komt oog in oog te staan met haar verleden, een verleden waar zij al die jaren voor op de vlucht is geweest.

Als Reine bovendien verliefd wordt op de zakenpartner van Nicolas, de vrijbuiter Pacôme, beseft zij dat de waarheid naar boven zal moeten komen voor alle partijen. Een waarheid die het verlies kan betekenen van haar zoon, een schrikbeeld dat haar al die jaren in zijn ban heeft gehouden.  Reine, Noë, Nicolas, Pacôme en zelfs Paul zullen samen moeten zoeken naar een nieuw begin. Er kan pas een toekomst zijn als men met  het verleden "in het reine" is gekomen.

reine.jpg

Het is het verhaal van een vrouw die een beslissing heeft genomen die verstrekkende gevolgen heeft niet alleen voor haarzelf maar voor alle personen die later in haar leven verschijnen.  Wat zou jij doen mocht jou hetzelfde overkomen?  Welke beslissing zou jij nemen?  Reine wordt heen en weer geslingerd tussen verdriet, vreugde, angst, woede, hoop…  Het is tevens een verhaal over de liefde : liefde die kan wachten, afstaan, vergeven en zelfs liegen.  Het verhaal schetst ook op treffende wijze de band tussen moeder en puberzoon.  Een zoon die op het punt staat zijn eigen weg te gaan en een moeder die het moeilijk heeft om los te laten.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'In het reine'.

 

 

7 februari 2020 - Aanrader van Vicky: Keto for one, een kookboek van Dana Carpender

 

Keto: het is het nieuwe modewoord, je komt het tegenwoordig overal tegen.  Maar wat is het? Een dieet, een nieuwe eettrend, een nieuwe levensstijl of gewoon een hoop zever?

keto.jpeg

Het is heel kort samengevat: weinig tot geen koolhydraten eten en deze vervangen door extra proteïnen en gezonde vetten. Dus geen pasta, aardappelen, frietjes, maar wel kazen, room, vlees en avocado. Een nieuwe manier van eten die voor veel mensen resultaat geeft.  Er zijn tientallen kookboeken en online zijn er 1001 sites te vinden met een overzicht van de pros en de cons.  Zoek dus voor je zou beginnen zoveel mogelijk informatie op en zorg voor een goede voorbereiding.  Dit boek kan je al een eindje op weg helpen.

Het boek legt eerst duidelijk uit wat een keto-dieet is en wat de voordelen en de aandachtspunten zijn. Het geeft een overzicht van de etenswaren die je kan eten en vooral van de etenswaren die je best niet meer eet.  De recepten in het boek zijn eenvoudig klaar te maken, lekker en meestal juist voldoende voor één persoon.  Het is niet zozeer een dieet maar een andere manier van eten. En het is vooral lekker!

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Keto for one'. 

 

 

31 januari 2020 - Aanrader van Tine: De Jachtpartij, een thriller van Lucy Foley

 

Een afgelegen domein met mooie lodge in de wildernis van de Schotse Highlands, op een oudejaarsavond.  Het exclusieve oord is afgehuurd door een groep vrienden die elkaar kennen via hun studies.  Het is de ideale plek om oud en nieuw in elkaars gezelschap door te brengen.  Op het programma staat: een Schots diner, liters champagne, gezelschapsspelletjes zoals “truth or dare” (doen, durven of waarheid), en een jachtpartij met echte geweren.  Het landgoed is tevens ook de plaats voor een (perfecte?) moord.  De groep telt negen leden, waaronder vier koppels en één single.  Met nieuwjaar is er één onder hen dood… vermoord. 

jacht.jpg

De moord op één van hen legt de onderlinge spanningen bloot: jaloezie, afgunst, verdachtmakingen, geheimen en woede, want de moordenaar moet ook één van hen zijn… of niet?  Om de zaken nog complexer te maken is op het landgoed ook een bizar IJslands koppel aanwezig.  Dan is er ook nog het personeel van het domein: manager Heather, die zo haar eigen redenen heeft om zo ver mogelijk van de bewoonde wereld te gaan wonen en jachtopziener Doug, een ex-militair die met posttraumatische stress kampt ten gevolge van de vele missies in het buitenland.  Ten slotte is klusjesman Iain er ook aan het werk, maar die woont in het dorp.  Door barre weersomstandigheden kan de politie niet onmiddellijk ter plaatse komen na de moord en het besef dat de moordenaar nog steeds onder hen vertoeft, doet de groep uiteen vallen. 

Het verhaal speelt zich af tussen 30 december en 2 januari.  Het boek vangt aan op 2 januari, na de moord, en wisselt dan af tussen verleden en heden.  We bekijken de gebeurtenissen afwisselend vanuit het standpunt van enkele personages en vanuit een verschillend tijdstip.  Hierdoor wordt de lezer tot op het laatste moment in spanning gehouden over de identiteit van het slachtoffer én van de dader.  Deze thriller toont aan dat een klassiek gegeven op een originele en bijzonder verslavende manier kan weergegeven worden.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over deze thriller op de catalogus van onze bib: 'De Jachtpartij'

 

 

24 januari 2020 - Aanrader van Lien: Legion, een serie van Noah Hawley

 

De serie Legion maakt deel uit van het X-Men universum en is, net als de X-Men films, gebaseerd op een stripreeks. We kruipen in het hoofd van David Haller, een jonge man die al van jongs af aan de diagnose “schizofrenie” kreeg. Via allerlei flashbacks komen we te weten hoe het voelt om op te groeien met een psychische stoornis: van de ene instelling naar de andere, bezorgde familieleden, stukgelopen relaties, medicijnverslavingen, foute vrienden. Op een dag ontmoet David een andere patiënte, die hem vertelt dat hij niet ziek is, maar over psychische krachten beschikt. Ze helpt David om te ontsnappen uit de instelling. David twijfelt: wat gebeurt er echt en wat niet? Kan hij echt voorwerpen met zijn geest bewegen of is het een illusie? Is hij een mutant, of maakt de schizofrenie hem iets wijs? Heeft zijn beste vriendin echt het beste met hem voor of gebruikt ze hem? Bestaat zijn beste vriendin wel? 


Via verschillende filmtechnieken krijgen we een goed beeld van wat er zich in het hoofd van David afspeelt: soms is alles te luid, te snel. Soms beweegt de wereld in slowmotion, zonder geluid. Soms is alles gespiegeld. Soms is het beeld rood en blauw. De gebeurtenissen verlopen niet chronologisch, wat een heel interessante kijkervaring oplevert. In tegenstelling tot de meeste X-Men verhaallijnen, draait het niet zozeer om de avonturen van een mutant, maar ook om de menselijke kant, om de psychologische ervaring van het anders-zijn en in een hokje gestopt te worden omdat Davids werkelijkheid door zijn mutatie niet de algemeen aanvaarde werkelijkheid is. Eén van de beste series die ik het afgelopen jaar gezien heb.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over deze serie op de catalogus van onze bib: 'Legion'.

 

 

17 januari 2020 - Aanrader van Annette: Cilka’s keuze, een roman van Heather Morris

 

In 1942 wordt de 16-jarige Cilka Klein samen met haar zus en ouders gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau. Al vlug wordt zij gekozen als liefje van een hooggeplaatste SS-officier en daardoor kan ze ontkomen aan de ergste ontberingen in het kamp. Doordat ze toegeeft aan de seksuele avances van de officier, weet zij als enige van haar familie het dodenkamp te overleven. 

De consequenties voor Cilka na de bevrijding zijn niet mals. Door Cilka’s keuze om te overleven wordt ze daarna nog eens veroordeeld voor collaboratie. Ze wordt naar de koudste plek op aarde gestuurd: de Goelag Vorkoeta in Siberië, waar ze nog eens 10 jaar in gevangenschap doorbrengt.

cilka.jpg

Dit verhaal gaat over moed, mededogen, vriendschap….een levensverhaal waaruit duidelijk blijkt dat je in oorlogstijd maar beter orders opvolgt om te kunnen overleven. 

 

De roman is gebaseerd op het levensverhaal van Cilka Klein, gedeeltelijk doorverteld door mensen die met haar gevangen gezeten hebben. Onder andere de tatoeëerder van Auschwitz uit de vorige roman van Heather Morris, heeft veel informatie gegeven omdat hij onder de indruk was van deze moedige jonge vrouw.

Via de volgende link vind je meer informatie over het boek op de catalogus van onze bib: 'Cilka's keuze'. 

 

 

10 januari 2020 - Aanrader van Vicky: De Lifter, een thriller van Dean Koontz

 

"Mijn naam is Odd Thomas. Ik leid een ongewoon leven..."

Thomas heeft een gave, of is het een vloek? Hij ziet de doden, alsof ze levensecht voor hem staan. Ze spreken nooit, maar toch kan hij ze verstaan en weet hij wat ze willen.  Hij moet ze helpen, willen of niet.  Hij krijgt, door zijn gave, aanwijzingen dat er een drama gaat gebeuren. Er zullen veel doden vallen, een seriemoordenaar kruist zijn pad.  Hij weet dat hij de enige is die het drama kan voorkomen, maar beseft tegelijkertijd dat de moordenaar er alles zal aan doen om hem het zwijgen op te leggen.

lifter.jpg

Dean Koontz schrijft mysterieuze boeken, een combinatie van thriller en horror,  soms spannend, soms met bovennatuurlijke verschijnselen, maar dikwijls met een vleugje humor.  Wie fan is van Stephen King zal Koontz zeker ook weten te appreciëren. Ik hou van beide schrijvers, maar ben er nog niet uit wie ik de beste vind.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De lifter'.

 

 

3 januari 2020 - Aanrader van Mara: de Cliffrock castle-reeks, twee getuigenissen van Josephine Rombouts

Wie denkt dat Downtown Abbey tot het verleden behoort, moet zich tijdens de kerstvakantie eens verdiepen in Josephine Rombouts boeken ‘Cliffrock Castle’ en ‘Terug naar Cliffrock Castle’. Josephine emigreert met man en kinderen naar Schotland. Daar aangekomen gaat er het één en ander mis, waardoor ze zich genoodzaakt voelt om te solliciteren voor een baan als 'housekeeper'. Zonder enige achtergrond over de Britse aristocratie, over de etiquette regels en over het huishouden runnen van een kasteel wordt ze aangenomen. Josephine weet zich goed staande te houden en met ‘The Butler’s Guide to Clothes Care, Managing the Table, Running the Home & Other Graces’ aan haar zijde leert ze in no-time zilverwerk oppoetsen, kasteelvloeren dweilen,… De enige toelaatbare standaard is de perfectie zelf. Af en toe waan je je in een feodaal regime waar iedereen steeds ten dienste staat van de kasteelvrouw.

cliffrock.jpg
cliffrock2.jpeg

Door de schrijfster haar gevoel voor humor worden de absurde situaties en dialogen soms komisch. Soms lijkt het alsof Josephine een actrice is in een toneelstuk. Blijf zo maar eens minutenlang in de auto wachten, niet wetend wat de etiquette is voor ‘wie vertrekt er nu in godsnaam eerst wanneer we onze geparkeerde auto’s starten’. Mag je wel wegrijden voordat de kasteelheer zijn wagen heeft gestart? Moet er iemand mij voorlaten?

Lees de boeken en wanneer je je ooit in een soortgelijke situatie bevindt, zal je zeker correct handelen!  Omgaan met de Britse elite wordt dan easy peasy.


Via de volgende link vind je meer informatie over deze boeken op de catalogus van onze bib: 'Cliffrock Castle' en 'Terug naar Cliffrock Castle'.

 

27 december 2019 - Aanrader van Lien :  
De wereld van ijs & vuur: de verborgen geschiedenis van Westeros en Game of Thrones door George R R Martin 

Onlangs kwam ik toevallig dit prachtige boek tegen.  Het is de voorgeschiedenis van Westeros, de wereld van “Het lied van IJs & Vuur”, beter bekend onder de naam “Game of Thrones”.  In het boek wordt de geschiedenis van Westeros beschreven, van het Tijdperk van de Dageraad tot de heerschappij van Robert Baratheon.  Een perfecte prequel voor de serie, die start met de dood van koning Robert.

Er wordt een overzicht gegeven van alle koningen en draken die ooit geleefd hebben, de Zeven Koninkrijken komen uitgebreid aan bod, en ook de belangrijkste Huizen worden belicht.  Het boek staat vol met prachtige tekeningen.  Landschappen, kastelen en personages staan bijna in fotokwaliteit weergegeven.  De personages zijn getekend zoals ze in het boek worden beschreven. 

Een heel interessante aanvulling op de Game of Thrones-serie.  Het boek zit een beetje verstopt in onze non-fictie afdeling, maar als je er naar vraagt aan de balie wijzen we je met plezier de weg naar Westeros. 

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De wereld van ijs & vuur: de verborgen geschiedenis van Westeros en Game of Thrones'.

 

 

20 december 2019 - Aanrader van Annette : De bijenhouder van Aleppo, roman van Christy Lefteri

De bijenhouder Nuri en zijn vrouw en kunstenares Afra wonen samen met hun zoon Sami in Aleppo. Met zijn neef Mustafa heeft Nuri een succesvolle imkerij, wanneer de onrust in Syrië begint. Als bij een bomaanslag Sami om het leven komt en Afra haar zicht verliest, besluiten ze om te vluchten. Ze willen naar Engeland, waar Mustafa met zijn vrouw en dochter op hen wacht. De reis is lang en vermoeiend, de vluchtelingenkampen zijn overvol, de vluchtelingen leven in mensonterende omstandigheden, de smokkelaars buiten de mensen uit en de bureaucratie is frustrerend. Nuri en Afra raken elkaar langzaam kwijt: hun grote verdriet om het verlies van hun zoon en de blindheid van Afra staan tussen hen in. Mustafa is in Engeland een nieuwe imkerij begonnen en via mail houden hij en Nuri elkaar op de hoogte. Het nieuwe leven van Mustafa biedt Nuri hoop en geeft hem de kracht om door te gaan.

Hoe vind je elkaar als je alles wat je liefhebt bent kwijtgeraakt? Dat is de vraag die centraal staat in De bijenhouder van Aleppo.

 

De eenvoudige en tegelijkertijd poëtische schrijfstijl van de auteur haalt de scherpe randjes van het pijnlijke verhaal af zonder het te romantiseren. Het leven van een vluchteling wordt op een realistische manier weergegeven. Dit prachtige boek dat over geloof, hoop en liefde gaat is zeker een aanrader.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De bijenhouder van Aleppo'.

 

 

13 december 2019 - Aanrader van Ann: Het leven en de dood van Jacob Querido, een roman van Bart Koubaa

Zomer 1630. De zeventienjarige Jacob Querido wordt door zijn vader, een Sefardische suikerhandelaar uit Amsterdam, naar de plantage van zijn oom in het noordoosten van Brazilië gestuurd, waar de Hollanders de suikerindustrie in hun macht proberen te krijgen. Tijdens de bewogen reis met de driemaster van de West-Indische Compagnie begint hij te twijfelen aan wie hij werkelijk is. Wanneer zijn vader hem jaren nadat hij zich tot een gerespecteerd suikerheer heeft opgewerkt het portret van een jongen opstuurt, wordt de sluimerende twijfel weer aangewakkerd.

leven.jpg

Deze “coming-of-age” roman speelt zich af in de Gouden Eeuw, die tegelijkertijd uit vele soorten kwaad bestond: haat onder de bevolking, slavenhandel, macht, oorlog,… Het boek is heel filmisch geschreven: al vanaf de eerste bladzijde word je meegenomen naar de werf waar de koeien in het ruim van de driemaster geladen worden, een hilarische openingsscène. Ook de overtocht die 5 weken duurt, wordt heel duidelijk en geloofwaardig geschetst door de vele historische en antropologische elementen. Je hoeft eigenlijk niets af te weten van deze periode. Je kan je gemakkelijk inleven in het leven van Jacob Querido die met zichzelf worstelt, maar toch zijn eigen visie en moraliteit ontwikkelt in de Nieuwe Wereld. Ik ben het volledig eens met ‘De Standaard': "Een heerlijke koortsdroom".

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Het leven en de dood van Jacob Querido'.

 

 

6 december 2019 - Aanrader van Patricia: De Schoonmoeder, een thriller van Sally Hepworth

Het boek gaat over de gecompliceerde relatie tussen schoonmoeder (Diana) en schoondochter (Lucy), maar hiernaast ontwikkelen zich nog andere verhaallijnen die op het einde van het boek samenvallen als de stukjes van een puzzel.  Het verhaal gaat heen en weer tussen heden en verleden en wordt verteld vanuit het oogpunt van zowel de schoonmoeder als de schoondochter.  Het beschrijft hoe zij dezelfde gebeurtenissen op een verschillende manier interpreteren.

schoonmoeder.jpeg

Het verhaal begint op het moment dat de politie de dood komt melden van Diana, de moeder van Ollie en schoonmoeder van Lucy.  Het boek keert dan terug naar de eerste kennismaking tussen Lucy en haar toekomstige schoonmoeder. We leren Diana kennen als een beleefde, afstandelijke, soms vriendelijke, maar vooral gereserveerde persoon.  Zij is een gewaardeerde persoon in de lokale gemeenschap die zich inzet voor de integratie van vrouwelijke immigranten.  Lucy beseft dat zij niet de schoondochter is die Diana voor ogen had, en dat Diana niet haar gedroomde schoonmoeder is.  Lucy wil zo graag de goedkeuring en waardering van haar schoonmoeder bekomen.

Diana was gelukkig getrouwd met Tom, een geslaagde zakenman die een aanzienlijk fortuin heeft opgebouwd. Tom is een familieman en Diana's zielsverwant. Zij hebben samen een zoon, Ollie, de echtgenoot van Lucy, en een dochter, Nettie, die worstelt met ongewilde kinderloosheid.  Nu wordt Diana dood teruggevonden met een afscheidsbrief in haar bezit waarin zij stelt niet langer verder te willen leven met borstkanker.  Maar de autopsie vindt geen kankercellen. Integendeel, er worden sporen van vergiftiging teruggevonden  en er wordt geopperd dat zij door verstikking om het leven zou zijn gekomen. Wie wou Diana dood? Waarom heeft zij vlak voor haar dood haar testament aangepast? Naarmate het verhaal de relatie tussen Lucy en Diana verder uitdiept, wordt die steeds complexer en duiken er nieuwe elementen op die het moeilijk maken om het boek terzijde te leggen. De lezer wil absoluut weten wat er werkelijk gebeurd is en wat de betrokkenheid van Lucy is.

Het boek heeft niet het gehalte van een thriller maar houdt de lezer voldoende in spanning met een verrassende en totaal onverwachte ontknoping.  Het heeft mij zonder twijfel doen beseffen hoe gemakkelijk en ongecompliceerd mijn verhouding tot mijn schoonmoeder was.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De schoonmoeder'.

 

 

29 november 2019 - Aanrader van Sanne: Olympia, een roman van Geertrui Daem

 

De Griekse titel van deze roman deed me denken aan mythische taferelen. Reeds van bij de eerste bladzijden werd echter duidelijk dat dit boek doordrongen is van al wat Vlaams is. Het verhaal draait rond een typisch Vlaams familiebedrijf dat 'bloende' produceert, een worst gemaakt van paardenvlees. Olympia is de beeldschone, vegetarische, wereldvreemde dochter van één van de bedrijfsleiders, een paardenliefhebster in hart en ziel...

 

FL_COLYMPIA.MM_.jpg

Doorheen herkenbare taferelen maken we kennis met de andere familieleden. We zien zowel hen als het bedrijf evolueren in de veranderende wereld van de jaren '50. De situaties zijn even herkenbaar als absurd, maar steeds beschreven alsof je zelf aanwezig bent bij hun familiale gebeurtenissen. Een tragikomisch verhaal dat me aangenaam verrast heeft!

Via de volgende link vind je meer informatie over het boek op de catalogus van onze bib: 'Olympia'.

 

22 november 2019 - Aanrader van Vicky :  Satya, een thriller van Sterre Carron

 

Satya

Satya is het dertiende boek met Rani Diaz in de hoofdrol. Rani is hoofdinspecteur bij de politie en moet de meest vreselijke moorden en mysteries oplossen, samen met haar team.

In dit boek wordt ze opgeroepen voor een moordzaak waarbij een zwangere jonge vrouw met messteken om het leven is gebracht.  Het blijft niet bij deze ene moord, de dader laat een spoor van geweld na.  Het wordt een race tegen de klok als hij/zij dan ook nog eens een spel begint te spelen met Rani. 
Gedurende het verhaal denk je soms te weten wie de dader is, maar Sterre heeft de gave om de lezer steeds op een verkeerd spoor te zetten.

Ik ben fan van het moment dat het eerste boek van Sterre uitkwam in 2013. De boeken zijn afzonderlijk te lezen, al is het makkelijker om ze toch in volgorde te lezen, om alles over het leven van Rani te weten te komen.  De schrijfster slaagt er in om keer op keer gruwelijke verhalen met onvoorspelbare wendingen en verrassende ontknopingen te verzinnen en uit te werken.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Satya'

 

 

15 november 2019 - Aanrader van Mara: Vandaag voel ik me..., een prentenboek van Madalena Moniz

 

vandaag.jpg

 

26 letters in een alfabet, 26 gevoelens!  Illustratrice Madalena Moniz maakte een alfabet van gevoelens van A tot Z. De A van afwezig, de G van geduldig tot de P van piepklein. Geen gemakkelijke gevoelens om te verwoorden. Links van het blad staat de letter en het gevoel. Rechts de tekening die het gevoel omvat. Samen vormt het een eenheid. De aquarellen verduidelijken het gevoel, maar maken het ook oprecht, intimistisch en sfeervol. Dit boek is er eentje om samen met je kind rustig te doorbladeren. De gevoelens nodigen ook uit om samen met jouw kind er eentje uit te pikken en erover te praten. Kennen ze dit? Hebben ze het ooit gevoeld? Is het positief of negatief? Het boek geeft aanleiding om erover te praten en dit is al een meerwaarde op zich. Geschikt vanaf de leeftijd van 5 jaar.

 

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Vandaag voel ik me...'

 

 

8 november 2019 - Aanrader van Annette : Sweethearts, een roman van Dirk Musschoot

 

Een toevallige ontmoeting van de auteur met een Vlaamse vrouw die in een Engels plaatsje woont, legt de kiem voor het ontstaan van dit boek. De Vlaamse blijkt tijdens de bevrijdingsdagen smoorverliefd te zijn geworden op een Engelse soldaat. Deze Vlaamse sweetheart trouwt na de Tweede Wereldoorlog met haar Britse 'tommy' en zij vestigen zich in Groot-Brittannië.

Dat ene ontroerende verhaal leidde tot ruim dertig verhalen van jonge Vlaamse vrouwen die in 1944 of in de nasleep van de oorlog tot over hun oren verliefd werden op een Britse militair. Het resultaat is een verzameling spannende en ontroerende liefdesverhalen met heel veel kanten. Hoe ze hun 'tommy' leerden kennen. Hoe die soms al getrouwd bleek, maar ach, 'hij was al zo lang van huis'. Hoe hun ouders argwanend reageerden, want 'Engeland, dat is zo ver'. Hoe veel jongens van hier jaloers waren. Hoe de katholieke kerk het had over 'het verval van de openbare zedelijkheid'. Hoe ze soms jaren op elkaar moesten wachten. Hoe sommigen hier bleven wonen, maar velen de oversteek naar Engeland maakten, met de nodige heimwee tot gevolg.

 

  

Dirk Musschoot reisde jarenlang België en Groot-Brittannië af en vond op die manier tientallen love stories van Brits-Belgische bevrijdingskoppels. Hij verzamelde al die boeiende getuigenissen en wist de verhalen op beeldende wijze over te brengen. Hij beschrijft elk liefdesverhaal en combineert op schitterende wijze de romantiek, de ontroering en het gemis. In het boek kan je ook van elk koppel een mooie trouwfoto terugvinden, wat elk verhaal een persoonlijk en uniek karakter geeft.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib:'Sweethearts'.

 

 

31 oktober 2019 - Aanrader van Tine: Vertrouw mij, een thriller van Jessica Vallance

Charlotte is een persoon die tot het uiterste gaat om iemand te behagen en te helpen.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat, wanneer ze een man halfdood op straat vindt, ze onmiddellijk de hulpdiensten belt en er ondertussen in slaagt om de man, Luke, in leven te houden tot de ambulance gearriveerd is.  Ze voelt zich zo betrokken dat ze, door een opeenstapeling van leugentjes, wordt beschouwd als de vriendin van het slachtoffer.  Aldus maakt ze kennis met de ouders van Luke en met zijn zus Rebecca.

Rebecca blijkt een koele kikker te zijn die Charlotte met argwaan bejegent.  Bovendien veroorzaakt de verhouding tussen haar ouders, die Charlotte intussen zo goed als familie beschouwen, en Rebecca zelf, de nodige spanningen.

 

 

Naarmate de tijd verstrijkt, Luke in coma blijft en de dader nog steeds spoorloos is, neemt het wantrouwen en de spanning tussen de twee vrouwen toe.  Moet de dader niet eerder in de kring van familie en kennissen van het slachtoffer gezocht worden?

Potentiële kandidaten:

* Charlotte: je weet niets over haar familie en werkkring, ze heeft zich inmiddels bij Lukes ouders binnen gemanipuleerd.

* Rebecca: het buitenbeentje in de familie, deelt met haar broer en haar vriend een "geheim" dat kost wat kost geheim moet blijven.

* De vriend van Rebecca: een luguber type, is op de hoogte van het geheim en heeft reeds doodsbedreigingen geuit tegenover Luke.

* De vriendenkring van Luke: de ex-vriend van een vroegere date van Luke zit er ook voor iets tussen.
 

Dit boek is het debuut van Jessica Vallance.  Het is een psychologische thriller die vertrekt van een basisgegeven (man wordt halfdood gevonden op straat) en zich gaandeweg ontwikkelt tot een verhaal waarin de psychologie van de hoofdpersonen ontleed wordt.

Het relaas wordt beurtelings verteld door Charlotte en Rebecca en eindigt met een onvoorspelbare plotwending.

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'Vertrouw mij'.

 

 

25 okober 2019 - Halloweenaanrader van Lien: de DVD-reeks American Horror Story

Griezelfans komen volledig aan hun trekken met de serie “American Horror Story”. Het is een zeer diverse serie, die in elk nieuw seizoen een ander verhaal vertelt dat volledig op zichzelf staat. Het maakt dus niet uit met welk seizoen je begint. En zo is er ook voor elk wat wils. Hou je van zombies? Seizoen 3. Ben je meer voor psychologische horror? Kijk dan naar seizoen 7. Sommige personages maken af en toe een cameo in een ander seizoen. De meeste acteurs keren elk seizoen terug in een andere rol. Het is een bijzondere ervaring om de slechterik uit het ene seizoen opeens de held te zien spelen in het andere.

 


Tot nu toe zijn er 9 seizoenen van de griezelserie. Mijn favoriete seizoenen waren 2: Asylum (dat zich afspeelt in een gekkenhuis), 4: Freak Show (over een rondtrekkend circus met "freaks" of misvormde mensen) en 5: Hotel (vampiers op zolder, seriemoordenaars in de kelder). Dit zijn de meer gestileerde seizoenen, waar extra aandacht werd besteed aan historische setting, kostuums, tijdgeest…

De serie heeft ook de meest angstaanjagende soundtrack die ik ooit gehoord heb. Een repetitief, zacht liftmuziekje wordt constant overstemd door gezoem, gekrijs, gebrom, gegrom, vals staande instrumenten… alleen al de titelmuziek brengt je al een beetje van je stuk. Niet voor gevoelige zieltjes, maar excellent om te bingewatchen tijdens een halloweenmarathon!

Via de volgende link vind je meer info over deze serie op de catalogus van onze bib: 'American Horror Story'.

18 oktober 2019 - Aanrader van Ann: De kapellekensbaan, een klassieker van Louis Paul Boon

Eén van mijn absolute favorieten, zonder twijfel een klassieker, samen met zijn opvolger Zomer te Ter-Muren ook wel omschreven als de twee beste Nederlandstalige romans van de 20e eeuw.  Ik maakte voor het eerst kennis met het werk van Louis Paul Boon als studente toen ik hem op tv met rauwe stem hoorde voorlezen uit De Kapellekensbaan. Het boek zélf was een echte revelatie, de meeslepende zinnen bijna zonder interpunctie.

Ik vind het nu nog steeds een prachtboek. Het is een sociale en geëngageerde roman over de opkomst en ondergang van het socialisme, de uitbuiting van het volk, de domheid van alle mensen, enz. In korte hoofdstukken wisselt Boon de verschillende verhaallijnen af met commentaren… de chaos van de Kapellekensbaan,een ware pageturner.


Het leven van Ondineke, van mossieu colson van tministerie en van alle andere personages mag zich dan afspelen in tjaar 1800-en-zoveel, het grote thema van het boek is tot op vandaag nog heel relevant: op zoek gaan naar de waarden die echt belangrijk zijn in de maatschappij, naar sociale rechtvaardigheid voor iedereen.

Veel leesplezier en vooral veel meedenk-plezier!

Via de volgende link vind je meer informatie over dit boek op de catalogus van onze bib: 'De kapellekensbaan'.

 

 

Aanraders Lente 2019

Aanraders Zomer 2019

Aanraders Herfst 2019